Anormal Doğum
Doğum olayının normal geçmesinde etken olan çeşitli nedenler vardır. Annenin vücutça gösterdiği özellikler, doğum kanalının değişil olması ve doğum sancılarının anormallik göstermesi gibi bazı nedenlerle doğumun o andaki seyri değişebilir, ya da doğum mekanizmasında anormallikler ortaya çıkabilir.
Bebeğin rahimdeki anormal duruşu, göbek kordonu ve plasentanın gösterdiği özellikler de doğumun seyrini değiştirebilir. Bebeğin ikiz oluşu, erken doğum ve düşük, çok ender görülebilen dış gebelik, anormal doğum olayının nedenleri arasındadır.
Doğum Sancılarındaki Anormalikler
Doğum sırasında en çok rastlanan olay, doğum sancılarındaki ve rahim ağzının açılışı sırasında görülen anormalliklerdir. Doğum sancılarının yetersiz oluşunda çeşitli etkenler vardır. Örneğin, rahim kaslarının zayıf oluşu, rahim kaslarının aşırı çalışması, ikiz gebeliği nedeni ile rahim kaslarının aşırı genişlemesi, bebeğin normalden büyük oluşu doğumun anormal nedenleri arasında sayılabilir.
Doğum sancılarının sık olmayışı, kısa süreli ve hafif oluşu, doğum için yetersizdir. Doğumun yavaş olduğu durumlarda bir hormon olan Oksitoksin enjekte etmekle sancıları artırarak doğuma normal bir akış vermek mümkündür.
Kimi kez doğum sancıları aşırı olur, çok sık gelir, şiddetlidir ve rahim ağzının kasılmasına neden olur. Bu durum çoğunlukla, doğumdan korkan annelerde çok görülür. Doğum sancısını artırmak için alınan ilaçlar da aynı etkiyi gösterebilir. Böyle durumlarda, ebe anneyi sakinleştirmeye çalışır, hatta gerekirse sakinleştirici ilaç bile verebilir. Rahim ağzındaki yapışmalar ve yaralar da rahmin açılmasını önler. Bu takdirde doktor, rahim ağzını dikkatle açar ve kadını doğuma hazırlar.