Bağırsak Sağlığı Bebeklerin Davranışlarını Etkiliyor!
Bağırsak Sağlığı Bebeklerin Davranışlarını Etkiliyor! Bağırsak sağlığı hem bebeklik hem de çocukluk dönemindeki bağışıklık sistemi üstünde en az yetişkinler kadar öneme sahip görülmektedir.
Bağırsak Sağlığı Bebeklerin Davranışlarını Etkiliyor! Bağırsak mikrobiyomu, bağırsak sağlığı açısından temel önem olarak gösterilen sistemi oluşturmaktadır. Yapılan son çalışmalarla, bebeklerin bağırsak mikrobiyomu üstünde yalnızca bağışıklık kazandırmak için değil, bebeğin davranışları üstünde de etkili olduğu neticesine varılmaktadır. Bağırsak sağlığı ve bitki varlığı, bebeğin davranışlarını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Metabolizma ile Alakalı Sistem
Bağırsak mikrobiyotası, bir yanda bağışıklık sistemini diğer yanda da metabolizmayı oluşturan sistemler ile doğrudan alakalı görülmektedir. Bağırsak bitki varlığı, hem bebeğin davranışları üstünde hem de duygu durumu ile doğrudan bağlantılı olduğu saptanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre özellikle bebeklik döneminde, DEHB yani dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozuklukları gibi sorunlar, bağırsak mikrobiyotası sağlığı ile doğrudan ilişkili görülmektedir. Ayrıca anksiyete ile depresyon gibi rahatsızlıklar da bu sağlıkla bağlantılı bulunmaktadır.
Pediatrik Research olarak bilinen bilimsel dergi içerisinde yayınlanan çalışmalarda, bebeklik dönemindeki bağırsak mikrobiyomu sisteminin erken çocukluk dönemindeki davranış problemlerini tetiklediği tespit edilmektedir. Depresif eğilim ile ilişkili olduğu ortaya konulmaktadır. Çalışmanın ortaya koyduğu enteresan bir sonuç da, bu eğilimin sadece erkek bebekler için söz konusu oluşturmakta olduğudur. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan dartmouth tıp okulunca gerçekleştirilen bir araştırmada, günümüze değin herhangi bir verinin bulunmadığı konuya temas edilmektedir.
Bebeklik Dönemi Mikrobiyomun İncelenmesi
Bebeklik dönemi bağırsak mikrobiyomu sisteminden çocukluk dönemi psikolojisi üstündeki rolü ölçülen araştırma, ölçümün sağlıklı bir şekilde mümkün olmadığına dikkatleri çekmektedir. Bağırsak mikrobiyomu sisteminin erkek yahut da kız bebeklerin davranışlarında farklılık gösterip göstermediğinin net bir şekilde ortaya koymaya yarayacak veriler, yok denecek kadar az durumda bulunmaktadır. Araştırmacılar, oluşan kaygı ve depresyon davranışlarının bebeklik dönemi içerisinden itibaren bağırsak bitki varlığı üstünde gerçekleşen etkiden kaynaklandığını ifade etmektedir.
Bunun üç yaş ve sonraki zaman dilimini etkilemesini ölçen araştırma ise ilk kez yapılmaktadır. Mikrobiyomun nörolojik davranışları tetiklediği ya da etkilediği gibi bir sonuca varmak adına incelenen araştırma sonuçları, ilk olma özelliği taşımaktadır. İnsan yaşamı üstünde çok fazla etkiye sahip erken bebeklik dönemi bağırsak mikrobiyomu, özellikle araştırmanın konusunun odak noktasında yer aldığı ifade edilmektedir.