Gebelik

Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Genel olarak gebelikte kalp ve kan dolaşımı ile ilgili değişiklikler gebeliğin ilk 5. ve 8. haftasında başlayarak, ikinci üç aylık dönem sonuna kadar artarak devam etmektedir. Son üç aylık dönemde ise gebeliğin sonuna kadar durağan bir seyir izler. Normal gebelik sırasında görülen bu tür fizyolojik değişikliklerin anne adayı tarafından doktora bildirilmesi, kalp kapak hastalığı olan gebelerin daha doğru değerlendirilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Nedenleri ile Gebelikte Kalp Hastalıkları

Gebelik sırasında genel olarak ortaya çıkan fizyolojik değişimlerin en belirgin olanlarından biri de kalp ve dolaşım sisteminde meydana gelmektedir. Gelişim gösteren bebeği en doğru biçimde destelemek üzere bebek için yeterli kan akımı sağlama ve doğum öncesi ve sırasında anne adayının kan ihtiyacı gibi nedenler ile gerçekleşen bu değişim doğal bir süreçtir. Bu süreç ile birlikte kalp atım hızı bir miktar daha artış gösterir ve dolayısı ile kalbin yükü bir miktar daha fazlalaşır. Artan kalp atış hızı anne adayına ait böbrek, akciğerler, karaciğer, kas iskelet sistemi ile birlikte uterusda ortaya çıkan kanlanma artışına imkan yaratabilmek üzere işlev gösterir.

Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Normal bir hamilelik sırasında görülen en belirgin fizyolojik değişikliklerden biri olan gebelikte kalp ritmi ve kan akış hızının artışı, doğum zamanı yaklaştığında ise yaklaşık %30 ve 50 aralığında artış gösterir. Bu oran ikiz ve üçüz gibi çoğul gebeliklerde bir miktar daha fazla olarak görülmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu