Gebelikte Folik Asidin Kullanmak Neden Gereklidir?
Gebelik döneminin 12. Haftasından itibaren folik asit kullanımı anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir.
Gebelik süresince düzenli folik asit kullanımı sayesinde anne karnındaki bebeklerin doğduktan sonra sinir sistemlerinde olası sorunların çok büyük yüzde ile önüne geçilmiş olmaktadır. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla rastlanan omurganın açık kalması, beyin kafatası kemiğinin dışarıda olması ve beyin gelişim geriliği sorunlarının temelinde anne karnında eksik şekilde alınan folik asit gelmektedir. Bunun ana sebebi bebeğin merkezi sinir sistemi daha anne karnında iken gelişmeye başlamaktadır. Ve bu gelişimde folik asit önemli ve kritik bir görev üstlenmektedir. Bu sebeple anne adayı folik asit bakımından yetersiz bir beslenme sağlarda bebeklerde bu tür sorunların görülmesi riski oldukça artmaktadır.
Folik Asit Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Anne adaylarında olası folik asit miktarının yetersiz geldiği durumlarda ise sebepsiz yorgunluk hali, kansızlık, sürekli bir şeyleri unutma ve hatırlamakta zorlanma, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler baş göstermektedir. Bu belirtilerin çok büyük bir çoğunluğu B12 vitamini eksikliğinde de görüldüğü için anne adayları önce doktora danışmalıdırlar. Günümüzdeki tıbbın geldiği nokta sonucu vücuttaki folik asit miktarı da yüksek bir doğruluk payı ile ölçülmektedir. Yapılan tahliller sonucu folik asit eksikliği olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Folik Asit Kaynağı Besin Grupları
Folik asit kaynağı besin grupları ise şu şekildedir; Ispanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye, nohut gibi bakliyat türleri, buğday özü, mayalı yiyecekler, yumurta sarısı içeriğinde doğal olarak folik asit bulunan ve değerli besin gruplarıdır. Folik asit ihtiva eden besinler hafif buharda tüketilmesi ya da çiğ yenmesi etki anlamında daha faydalı olmaktadır.