Hamilelik Hesaplanması Nedir ve Nasıl Olur?
Hamilelik Hesaplanması Nedir ve Nasıl Olur? Hamileliğin hesaplanmasına son adet döneminin ilk gününden başlanmalıdır. Kadınlarda hamileliğin hesaplanması nasıl olur? Bu, hamilelik süresini hesaplamanın en doğru yoludur.
Hamilelik Hesaplanması Nedir ve Nasıl Olur? Son adet döneminin ilk günü, kadın o sırada gerçekte hamile olmasa bile gebeliğin birinci günü olarak kabul edilir. Bunun nedeni döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinin yaklaşık iki hafta sürmesidir. Döllenmiş yumurta, implantasyon sonrasına kadar bir fetüse dönüşmeye başlamaz.
Gebelik hesaplaması hafta olarak yapılabileceği gibi ay olarak da yapılabilir. Gebeliği hafta olarak hesaplamak için, son adet döneminin ilk gününden günümüze kadar geçen hafta sayısını saymanız yeterlidir. Hamileliği ay olarak hesaplamak için, son adet döneminin ilk gününden günümüze kadar geçen ay sayısını sayın.
Hamilelik Hesaplaması 3 Trimestere Ayrılır
Hamilelik tipik olarak üç trimestere ayrılır. Birinci trimester birinci haftadan 12. haftaya kadar, ikinci trimester 13. haftadan 26. haftaya kadar ve üçüncü trimester 27. haftadan 40. haftaya kadardır.
Hamilelik hesaplayıcıları son adet döneminin ilk gününü soracak ve daha sonra bu bilgilere dayanarak tahmini doğum tarihini hesaplayacaktır. Bazı hesaplayıcılar anne adayının adet döngüsünün ortalama uzunluğunu da soracak ve bu bilgiyi kullanarak daha doğru bir tahmini doğum tarihi verecektir. Hamilelik hesaplayıcılarının yalnızca tahmini olduğunu ve gerçek doğum tarihinin tahmini doğum tarihinden farklı olabileceğini unutmamak önemlidir.
Hamilelik süresini hesaplamanın doğru yolu, son adet döneminin (LMP) ilk gününden itibaren saymaktır. Bu durumda gebelik süresi 40 hafta veya 280 gündür. Bu yöntem sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından kullanılır ve altın standart olarak kabul edilir. Belirlenmesi zor olabilen gebe kalma tarihine güvenmekten daha doğrudur. Gebelik hesaplaması bir gebelik çarkı kullanılarak yapılabilir. Bu, iki eşmerkezli daireye sahip küçük bir plastik disktir. Dıştaki daire ayın günlerini, içteki daire ise hamilelik haftalarını temsil eder.
Hamilelik çarkını kullanmak için dış çemberdeki tarih ile iç çemberdeki haftayı aynı hizaya getirirsiniz. İç dairenin kenarı ile aynı hizaya gelen tarih EDD’nizdir. Doğum tarihiniz hakkında daha kesin bir tahminde bulunmak istiyorsanız, ultrason taraması yaptırabilirsiniz. Bu genellikle hamileliğin yaklaşık 12. haftasında yapılır. Tarama size daha doğru bir doğum tarihi verecektir ve ayrıca bebeğinizin normal şekilde gelişip gelişmediğini de kontrol edebilir. Hamilelik Hesaplama Gebelik hesaplaması, gebelik planlamasının önemli bir parçasıdır.