Yaz oruçlarında susamamak için ne yapmalı?
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte daha fazla susamaktayız. Ramazan’ın da yaz aylarına gelmesiyle birlikte şüphesiz susuzluk hissimiz artmaktadır. Bazı püf noktalarına dikkat etmek üzere yaz oruçlarını çok daha rahat geçirebiliriz. Bunun için öncelikle ilk bilmemiz gereken şey sahurda çok tuzlu, çok yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmak. Özellikle tuzlu salamura zeytin, turşu, tuzlu hazır gıdalar bunların başında gelmektedir. Susuzluğun en önemli sonucu baş ağrısı olmaktadır. Bunun dışında böbrekler yeterince çalışmadığı için iftardan sonra yeterli su içilmemesi durumunda ağrıya neden olabilmektedir.
Sahurda, kızarmış besinlerden, hamur işlerinden ve şerbetli tatlılardan uzak durmak susuzluğu önlemenin yollarından biridir. Bunun dışında sahurda mutlaka 4-5 bardak yani ortalama 1 litre kadar su içilmelidir. Normalde bir yetişkinin gün içinde alması gereken su miktarı en az 2 litredir. Yaz aylarında bu miktar 2,5 – 3 litreye kadar çıkabilmektedir. İftardan sonra ise 8-10 bardak içilerek bu miktar tamamlanmaya çalışılmalıdır. Ayrıca, güneşin daha rahatsız edici olduğu, dik geldiği, bunaltıcı havalarda dışarı mecbur olmadıkça çıkmamak en iyisi olacaktır. Sabah ya da akşamın serin saatlerinde işlerimizi halletmek daha doğru olacaktır. Ayrıca spor yapmayı özellikle yürüyüş yapmayı sevenler için akşam saatleri daha tercih edilebilir olmakla birlikte iftardan sonra en az 1-2 saat geçmesi gerekmektedir.
İftardan sonra çay kahve gibi içecekler de tüketilebilecektir. Ancak bunların yerine komposto, ev yapımı limonata ya da ayran gibi daha sağlıklı sıvıların tüketilmesi daha iyi olacaktır.